3 tips voor een snelle rolluik reparatie van je elektrisch bedienbare rolluik

Een defect aan je elektrisch bedienbare rolluik is vervelend en komt altijd ongelegen. Logisch dat je dat zo snel mogelijk wil (laten) oplossen. Sommige storingen of problemen kun je makkelijk zelf verhelpen, maar voor een aantal defecten heb je wellicht professionele hulp nodig.

Dat hoeft niet erg te zijn, maar je wilt het wel zo spoedig mogelijk verholpen hebben. En wat te denken van de kosten, die bij het uitbesteden van de rolluik reparatie soms hoog kunnen oplopen. Volg deze 3 eenvoudige stappen en je rolluik werkt in no time, tegen geringe kosten.

1. Check wat je zelf kunt verhelpen

Voordat je een monteur inschakelt, is het verstandig eerst een aantal zaken zelf te checken.

 • Werken de batterijen van de afstandsbediening en de onderloopbeveiliging nog? Vervang ze indien ze leeg zijn. Dat lijkt misschien voor de hand liggend, maar het zou zonde zijn om een monteur in te schakelen voor alleen het vervangen van batterijen.
 • Staat er stroom op het rolluik? Check voor de zekerheid even de stoppenkast en aardlekschakelaar. Ook hier geldt, het lijkt een open deur, maar beter het zekere voor het onzekere!
 • Ligt er misschien vuil of een mat onder het rolluik? Haal eventueel aanwezig vuil of de mat weg. Dit kan namelijk de werking van de onderloopbeveiliging beïnvloeden. Kijk of het rolluik nu wel wil sluiten.
 • Zijn alle onderdelen nog aanwezig en intact? Kijk of alles vast zit, compleet is en intact. Wellicht is er een snoer los en kun je die eenvoudig vast maken. Indien je dat wil, kun je zelfs de kap openen om te kijken of daar alles aanwezig is.

2. Zoek een betrouwbaar reparatiebedrijf

Als je alle bovenstaande zaken hebt gecontroleerd en je rolluik functioneert nog steeds niet, dan is er weinig meer dat je zelf kunt doen. Het wordt tijd om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen. Kijk daarbij op de websites van verschillende bedrijven, daar kun je veel informatie vinden. Let daarbij op de volgende zaken.

 • Is het bedrijf goed (telefonisch) bereikbaar? Controleer van tevoren of het bedrijf goed bereikbaar is en hoe snel je een afspraak kunt maken. Die storing is vervelend en je wilt meteen geholpen worden.
 • Heeft het bedrijf voldoende ervaring? Probeer te achterhalen of het bedrijf werkt met ervaren monteurs. Zij hebben immers veel defecten gezien en gerepareerd. Zij zullen je dan ook snel verder kunnen helpen.
 • Kan het bedrijf het merk van jouw rolluik repareren? Check of het merk van jouw rolluik gerepareerd kan worden door het reparatiebedrijf. Niet elk bedrijf heeft namelijk onderdelen en/of kennis over alle merken rolluik.
 • Is het een klantvriendelijk bedrijf? Ga na of het bedrijf klantvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan zaken als No Cure No Pay en het aanwezig zijn van een klachtenprocedure op de website.

3. Zorg voor een goede voorbereiding

Zoals met zoveel zaken, is een goede voorbereiding belangrijk. Wanneer je een afspraak gaat inplannen, zijn er een aantal aandachtspunten waarmee je tijd (en kosten) kunt besparen.

 • Is er iemand aanwezig om de monteur binnen te laten? Regel dat er iemand is op het afgesproken tijdstip om de monteur binnen te laten en bij de reparatie aanwezig te zijn. Het zou tenslotte jammer zijn, wanneer de reparateur voor niets bij je aan de deur staat.
 • Heb je doorgegeven wat het probleem is? Geef aan wat het probleem precies is en wat je zelf al hebt gedaan om het op te lossen. De monteur kan zo al een beeld vormen en er voor zorgen dat eventueel benodigde onderdelen zeker aanwezig zullen zijn in de servicebus.
 • Zijn alle afstandsbedieningen aanwezig? Leg alle afstandsbedieningen klaar. Het kan namelijk voorkomen, dat ze opnieuw geprogrammeerd moeten worden. Wanneer je ze van tevoren klaar legt, hoeft de deurenreparateur niet te wachten tijdens de afspraak.
 • Is het oprolmechanisme vrij toegankelijk? Zorg ervoor dat monteur goed bij het oprolmechanisme van het kapotte rolluik kan. Bijvoorbeeld door losse spullen aan de kant te zetten, zodat er voldoende ruimte is voor de reparatie. Hou er ook rekening mee, dat er misschien een ladder geplaatst moet worden.

Bij het navolgen van deze 3 tips is jouw defecte rolluik snel (en tegen lage kosten) weer gemaakt. Tot slot, nu we toch bezig zijn, een laatste tip: Regelmatig onderhoud zorgt voor minder storingen en een veilig werkend rolluik.

Neem voor meer informatie een kijkje op de website van ROMASS. ROMASS is al ruim 20 jaar de reparatie en onderhoudsspecialist van alle merken en typen elektrisch bedienbare rolluiken. De monteurs zijn gepositioneerd in heel Nederland, waardoor er altijd een specialist in de buurt is om een reparatie uit te voeren.