Alles over houtverf

Wanneer je van plan bent houten meubilair of andere houten producten te behandelen met houtbeits of -verf, zijn er een paar dingen waar je vooraf rekening mee dient te houden. Een verkeerde behandeling kan namelijk funest zijn voor je hout en het zou zonde zijn als je hierdoor nieuwe producten aan moet schaffen.

 

Ten eerste is het erg belangrijk dat hout moet kunnen ademen. Omdat het in Nederland relatief warm en vochtig is, is het extra belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout kan ademen. Je moet vochtindringing zo veel mogelijk tegengaan. Op deze manier geef je jouw hout een maximale levensduur. Wanneer je van plan bent om een tuinhuis te bouwen, is het aan te raden om ruwbezaagd hout te kiezen. Dit hout heeft een meer ademend oppervlak dan het veelgebruikte geschaafde hout.

 

Voor alle houtsoorten geld: hoe kouder het is, hoe droger het hout. De binnenzijde van betimmerd hout is dan ook vaak warmer dan de buitenzijde. Hierdoor treedt er waterdamptransport op van binnen naar buiten toe. Echter, de meeste soorten houtverf remmen dit proces van transport vaak sterk. Om die reden kunt u het beste kiezen voor Moosefärg houtverf. Deze verf staat bekend om zijn hoge dampdoorlatendheid. De verflaag zal het waterdamptransport dus niet belemmeren, wat andere soorten houtverf vaak wel doen.

 

Tot slot is het ook belangrijk om aanslag zoveel mogelijk te voorkomen. Wanneer het hout geverfd is, wil je het natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden. Probeer daarom om aanslag zoveel mogelijk te voorkomen. In een vochtige omgeving is het gebruikelijk dat er na verloop van tijd schimmels ontstaan. Wanneer je hier op tijd bij bent zijn deze goed te bestrijden.

Een wondermiddel tegen verschillende soorten aanslag, is verdund chloorbleekmiddel aangelengd met wat lijnoliezeep. Wanneer u naast schimmels ook last heeft van houtwormen, is het verstandig om het hout met boorzuur te behandelen. Houtbeits kopen doet u gemakkelijk op www.moosefarg.nl.