Angst- en paniekaanvallen

Wat is een angst- en/of paniekaanval?

Een angstaanval is een zeer korte periode van een intense en tijdelijke uitbarsting van gevoelens die gerelateerd zijn aan angst. De aanvallen kunnen ook bekend staan als paniekaanvallen. Ze kunnen één keer voorkomen of het kan een aanhoudend probleem worden.

Als de aanvallen consequent plaatsvinden, wordt de manier van leven ernstig verstoord en kan men zich depressief gaan voelen. Hoewel patiënten dergelijke aanvallen kunnen aanvoelen als een afschuwelijke en angstaanjagende ervaring leidden ze niet tot een ernstige levensbedreigende situatie. Als ze frequenter voorkomen gaan op een korte tijd dan bestaat er een kans dat men een angststoornis aan het ontwikkelen is.

 

Wat zijn de symptomen van een angst- en/of paniekaanval?

Een persoon die lijdt aan angst kan verschillende symptomen gaan vertonen zoals een toename van de snelheid van hartslag, een bonsend hart of hartkloppingen, zweten, een gevoel van verdoofdheid en gevoelens van verstikking zijn meestal waargenomen symptomen die geassocieerd worden met deze aanvallen. Ook kunt u als patiënt misselijkheid, duizeligheid en buikpijn ervaren wanneer u een angstaanval heeft.

In zeldzame gevallen worden deze aanvallen ook gekenmerkt door rillingen over het hele lichaam, blozen of juist bleker worden. Tijdens zo’n aanval kan men ook overmand raken door een sterke drang om de specifieke ruimte waarin men zich bevindt te verlaten. Hierbij moeten we een ding heel duidelijk stellen: al deze symptomen zijn slechts gevoelens of gewaarwordingen en er is geen echte fysieke bedreiging zoals dat bij andere aandoeningen wel is. Deze symptomen komen enkel voor vanwege de verstoorde mentale toestand van de persoon die een angst- en/of paniekaanval ervaart.

 

Wat zijn de oorzaken van een angst- en/of paniekaanval?

Angstaanvallen worden in verband gebracht met het verhoogde niveau van secretie van een bepaald enzym in het bloed genaamd acetylcholinesterase. Recente studies hebben ook aangetoond dat adrenocortisolen helpen bij het katalyseren en initiëren van deze aanvallen. Ze worden veroorzaakt door een aantal biologische en chemische veranderingen die zich voordoen tijdens de tijd van stress en angst.

Nogmaals benadrukken we dat stress een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van deze paniekaanvallen en daarom wordt spanning gezien als de belangrijkste oorzaak. De meeste patiënten klagen bijvoorbeeld vaak over spierpijn en algemene vermoeidheid. In dit geval staan de spieren zo gespannen door psychische stress. Deze spierspanning kan een paniekgevoel veroorzaken, een gevoel van stijfheid in de spieren. Als er een spierspanning is in de borst, nek of schouders is dan treedt er een gevoel van ongemakkelijkheid op bij de patiënt. Pijn in dergelijke spierweefsel kan contracties en een beperkte doorbloeding veroorzaken. Door deze plotselinge inkrimping voelen sommige patiënten een typische gevoelloosheid.

Mensen die lijden aan een of andere vorm van fobie hebben een grotere kans om aan deze aanvallen te lijden als ze zich in een buurt bevinden waar er een aanleiding kan ontstaan voor het ontwikkelen van hun angst. Hoewel ze deze aanvallen vaak als zeer pijnlijk ervaren, zijn ze van korte duur en verminderen ze zodra de trigger uit hun omgeving verdwijnt. Hyperventilatie is tevens een belangrijke oorzaak van deze paniekaanvallen.

Soms leiden bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals Ritalin, tot het veroorzaken van deze aanvallen. Dit is echter kortstondig en is alleen mogelijk op het moment dat de persoon de medicatie neemt.

 

Hoe een angst- en/of paniekaanval behandelen?

Hoewel dit geen ziekte is, maar eerder een soort stoornis die meestal veroorzaakt wordt door plotselinge stress, zijn er maar weinig medicijnen die van aanzienlijke hulp kunnen zijn bij het begin van een aanval. Vaak raden artsen patiënten aan om over te gaan tot het diazepam, alprazolam of lorazepam kopen. In andere gevallen gaat men over tot het antidepressiva zoals sertraline of paroxetine bestellen. Dit omdat ze effectief zijn in het verminderen van angst. Iemand die slapeloosheid heeft, kan in mirtazapine verlichting vinden.

Omdat dit een stressgerelateerde aandoening is, kunnen psychotherapeuten en counselors van groot nut blijken te zijn. Een psychotherapeut kan de oorzaak van angst identificeren en ontspannende technieken toepassen om deze geleidelijk te verminderen. Diepe en langzame ademhaling is een van de beste manieren om te ontspannen.

De symptomen van angstaanvallen zijn nooit levensbedreigend, maar de depressie die ze veroorzaken kan leiden tot verstoringen in ons dagelijks leven. Het is altijd raadzaam om een psychotherapeut te raadplegen voor stressmanagement met behulp van de juiste medicatie.