Autobanden bij een autosloperij

Je kunt bij een autosloperij ook autobanden kopen. Niet vreemd als je bedenkt dat er vele sloopwagens naar autosloperijen worden gebracht. Dan gaan er allerlei onderdelen naar de sloop en dus gaan ook de autobanden naar de sloop. Jaarlijks worden er zo veel banden weggebracht. Het om vele honderdduizenden autobanden per jaar, zowel winterbanden en zomermaanden. Een interessant feitje: er worden meer banden van auto’s weggebracht c.q. afgedankt dan sloopwagens. Dit is natuurlijk ook een logisch gegeven, je hebt immers te maken met slijtage.

Autobanden kunnen niet zo maar worden weggegooid, want ze dienen ook – net als bij sloopauto’s – te worden gerecycled en dit dient op een gedegen manier te worden gedaan. Circa een vijfde van de autobanden kunnen zelfs opnieuw worden gebruikt. Er zijn ook veel bedrijven te vinden die zich hebben gestort in het verkopen van afgedankte winterbanden. Deze regelgeving heeft al veel succes gehad. Dit is terug te zien in het aantal autobanden dat clandestien ergens worden gedropt. Dat is namelijk aanzienlijk afgenomen en dus is het een succes te noemen. In het verleden gebeurde dat regelmatig.

Men kan een autoband afkomstig van een sloopauto niet zo maar opnieuw gebruiken. Je hebt namelijk te maken met het zogenaamde loopvlak van een autoband. Deze moet goed zijn, al kan men het loopvlak van een band ook altijd weer vernieuwen. Een band kan men ook weer gebruiken bij andere zaken zoals bijvoorbeeld bij een speeltuin, om het voor kinderen veiliger te maken. Bij boeren worden ook autobanden gebruikt om bepaalde spullen af te dekken.