Baardalg bestrijden: hoe doe je dat?

Wanneer je een aquarium hebt, dan krijg je ongetwijfeld met alg te maken. Een beetje alg is niet erg, maar wanneer je last hebt van heel veel alg, dan kan dit een nadelig effect hebben op de aquariumplanten en ook op de vissen. Baardalg komt vaak voor in aquariums. Lees hier hoe je baardalg kunt bestrijden.

Wat is baardalg?

Wil je baardalg bestrijden, dan is het handig om eerst wat meer over deze wiersoort te weten. Baardalg floreert vooral op planten die langzaam groeien. Daarnaast kunnen ze ook op je grind, houtstronken of filter gaan zitten. Baaralg wordt ook wel roodwieren of zwarte puntalg genoemd. Baardalg maakt onderdeel uit van de familie roodwieren.

Hoe ontstaat baardalg?

Wil je baardalg bestrijden? Dan is het belangrijk om eerst te weten hoe baardalg ontstaat. Baardalg kan om verschillende redenen ontstaan. Zo kan een grote hoeveelheid zonlicht zorgen voor baardalg. Als je aquarium pal naast het raam staat, is het dan ook raadzaam om deze daar weg te halen of anders de gordijnen dicht te doen. Een slechte doorstroming in je aquarium kan ook voor baardalg zorgen. Bij een slechte doorstroming kan baardalg zich makkelijker hechten en dus ook groeien. Zorg er dus voor dat de stroming door je hele aquarium gaat.

Tekort CO2

Ook een tekort aan CO2 gehalte kan ervoor zorgen dat je last hebt van baardalg. CO2 is namelijk voedsel voor je planten, en planten die goed groeien zorgen ervoor dat algen minder kans hebben om te groeien. Verhoog dus je CO2 waarde als je hier last van hebt.