Beschikbare funderingen

Moet je binnenkort een fundering aanleggen? Maar weet je nog niet voor wat voor fundering je moet gaan? Wij zetten de verschillende soorten funderingen die er zijn voor je op een rijtje, en leggen je uit wat deze funderingen precies inhouden.

Wat doet een fundering?

Het is handig om eerst even uit te leggen waarom je een fundering nodig hebt wanneer je iets bouwt. Met een fundering zorg je er in feite voor dat het gewicht van een gebouw (en dat is nogal wat) wordt overgebracht naar de ondergrond. Dit is noodzakelijk, want anders zou het gebouw instorten. Wanneer je geen goede fundering hebt kunnen er ook verzakkingen en scheuren ontstaan, en dit wil je natuurlijk absoluut niet.

Algemene vloerplaat

Allereerst heb je een algemene vloerplaat fundering. Dit is eigenlijk een dubbelgewapende betonnen plaat van minstens 30 centimeter dikte over de gehele oppervlakte van het gebouw. Vandaar dat het een vloerplaat wordt genoemd. Zo’n vloerplaat is voorzien van een begonnen rand aan de buitenzijde tegen opvriezen.

 

Stalen buispalen

Heb je tijdens het bouwen te maken met kleine toegangsopeningen? Dan is het handig om voor stalen buispalen te gaan. Dit is namelijk de meeste geschikte fundering bij beperkte werkruimtes. Zo’n stalen buispaal wordt opgebouwd uit andere stalen buiselementen die ter plaatste aan elkaar worden gelast. Je kunt de paal voorzien van een verbrede voetplaat of een verbrede voet van gewapend beton. Omdat de massa van zo’n stalen buispaal veel minder groot is dan die van een grote betonpaal, heb je genoeg aan een relatief licht valblok.  Bekijk Zieleman Heiwerken ook eens.