Bevrijdingsdag: vrijheid vieren op 5 mei!

Op Bevrijdingsdag vieren we in Nederland dat op 5 mei 1945 een einde kwam aan de Duitse bezetting in Nederland. Steeds meer mensen hebben niets van de Tweede Wereldoorlog meegemaakt en daarom verdwijnt het gevoel hierbij zo nu en dan. Om mensen die de Tweede Wereldoorlog niet hebben meegemaakt ook een gevoel te geven bij deze dag, is 5 mei gekoppeld aan de waarden vrijheid, democratie en mensenrechten. Deze waarden zijn ook anno 2017 nog actueel.

De symboliek van Hotel De Wereld in Wageningen

Toen het Duitse leger capituleerde op 4 mei, werd op 5 mei in het bijzijn van Prins Bernard (commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten) deze capitulatie besproken in Hotel De Wereld in Wageningen. Om dit te herdenken wordt er op deze plek elk jaar een vuur ontstoken tijdens een speciale ceremonie. Dit vuur dat voor bevrijding staat wordt vanaf hier verspreid naar de rest van Nederland. Het vuur is ook het teken van de opening van het Bevrijdingsfestival.

shutterstock_52429774

Bevrijdingsfestival

Wat ga je doen op Bevrijdingsdag? Een Bevrijdingsfestival bezoeken? Typerend voor Bevrijdingsdag zijn de muzikale bevrijdingsfestivals. De bevrijdingsfestivals worden gehouden in Amsterdam, Assen, Almere, Leeuwarden, Wageningen, Groningen, Roermond, ‘s-Hertogenbosch, Haarlem, Zwolle, Utrecht, Vlissingen, Rotterdam en Den Haag. De muzikale festiviteiten in deze 14 steden samen is het grootste muziekevenement van Nederland en de toegang is gratis. Ook worden er elk jaar artiesten aangewezen die ambassadeurs van de vrijheid zijn. Op Bevrijdingsdag 2016 waren de ambassadeurs van de vrijheid Nielson, Kovacs, Sunnery James & Ryan Marciano. Op Bevrijdingsdag 2017 zijn de ambassadeurs van de vrijheid De Jeugd Van Tegenwoordig en De Staat. Deze ambassadeurs gaan met een helikopter langs meerdere bevrijdingsfestivals en vragen aandacht voor onvrijheid, mensenrechten en oorlog elders in de wereld.

Naast muzikaliteit is er ook altijd plaats voor andere organisaties die aandacht vragen voor vluchtelingen, oorlog en mensenrechten. Organisaties als Amnesty International en War Child zijn vaak aanwezig met een stand op een festival. Hier kun je informatie krijgen over wat een dergelijke organisatie doet. Ook is het mogelijk om te debatteren over alles dat met Bevrijdingsdag te maken heeft. Je kunt natuurlijk ook gewoon iets ontspannends gaan doen met vrienden en familie. Kijk eens op www.topcadeau.nl voor tips en aanvullende achtergrondinfo over Bevrijdingsdag.

Thema van de Bevrijdingsdagen

Onder het meerjarenmotto Geef vrijheid door van de Bevrijdingsdag wordt er elk jaar een thema verzonnen. Het thema moet zorgen voor inspiratie voor de herdenking of viering. Het jaarthema van Bevrijdingsdag 2016 was vluchtelingen en de universaliteit van verdragen. De tekst die hiermee werd verbonden is geschreven door politiek filosoof Tamar de Waal. Ze heeft in deze tekst een link gelegd tussen de vluchtelingen van de Tweede Wereldoorlog en de vluchtelingen van nu.
Het jaarthema van Bevrijdingsdag 2017 borduurt verder op het meerjarenmotto Geef vrijheid door. De tekst die hiermee is verbonden is geschreven door Arendo Joustra, hoofdredacteur van Elsevier. In deze tekst wordt een relatie gelegd tussen de persoonlijke verhalen en de Tweede Wereldoorlog. Persoonlijke verhalen kunnen een herdenking of viering krachtiger maken.

Bevrijdingsdag als vrije dag?

Niet iedereen heeft de vrijheid om op Bevrijdingsdag het festival te bezoeken. De reden hiervoor is als volgt: in Nederland zijn er verschillende feestdagen. Er zijn religieuze feestdagen en nationale feestdagen. Koningsdag en Bevrijdingsdag zijn nationale feestdagen. De vrijheid wordt al sinds mei 1945 gevierd, maar Bevrijdingsdag is pas sinds 1990 een officiële nationale feestdag, maar dat betekent niet dat iedereen vrij is. CAO-partijen mogen zelf bepalen of een werknemer vrij heeft op die dag. Vaak is het zo dat de werknemer alleen vrij heeft in het lustrumjaar. Het eerstvolgende lustrumjaar is in 2020. Dan is bijna iedereen in staat om een bevrijdingsfestival te bezoeken.

5 mei-concert

De afsluiting van Bevrijdingsdag is het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam. Elk jaar zijn de orkesten en solisten verschillend. Dit jaar treden onder andere de cast van Soldaat van Oranje – De Musical en het Metropole Orkest op. Toeschouwers kunnen dit concert volgen langs de kaden of luisteraars thuis via NPO 1 om 20.30 uur.

De vlag uit

Net als op Koningsdag hangt de vlag op Bevrijdingsdag in top. Wanneer je niet naar een Bevrijdingsfestival gaat en je thuis de vrijheid viert, kun je dit laten zien door “de vlag uit te doen”. Speciaal voor bevrijdingsdag is er een speciale wimpel met het logo van de fakkel, het vrijheidsvuur en de tekst ‘Vier Vrijheid’. Vier de vrijheid dus met de vlag uit!

De rest van de wereld?

Het einde van de Tweede Wereldoorlog geldt natuurlijk niet alleen in Nederland. Wordt de vrijheid ook in andere landen gevierd? Het einde van de Tweede Wereldoorlog wordt in andere landen van Europa op 8 mei gevierd. Dit is de dag waarop Duitsland in 1945 officieel capituleerde. Het heet de Victory of Europe Day. In de rest van de wereld wordt dit in augustus gevierd met de Victory of Japan Day, omdat Japan zich toen overgaf.