Dakdekker een leuk beroep?

Het beroep dakdekker is nog steeds zeer gewild. Er is steeds meer vraag naar het dekken van daken. Dit komt omdat er constant nieuwe huizen worden gebouwd in ons land. Naast normale bedrijven die aan dakdekken doen heb je ook een gespecialiseerde rietdekkersbedrijf dat zich richt op daken van riet. De werkgelegenheid van rietdekkers is constant aan het stijgen. Er is steeds meer vraag voor een rieten dak in plaats van dakpannen of een ander soort dak. In Nederland zijn er veel bedrijven die zich specialiseren in rieten daken in plaats van alle daken. Dit is ook een conclusie die te trekken valt aan de vraag voor een rieten dak.

Als dakdekker zorg je er voor dat daken worden aangelegd. Je moet er voor zorgen dat een dak waterdicht, sneeuw dicht en tochtvrij is. Je wilt het niet koud krijgen natuurlijk. Je dekt alle soorten dakvormen wat het werk leuk en afwisselend houdt. Je werkt ook met verschillende materialen. Een aantal voorbeelden zijn: dakpannen, zink, riet, golfplaat, kunststof of glas. De dakdekker heeft wel een fysiek inspannende baan. Je werkt lange dagen en vaak op hoogte. Je moet geen hoogtevrees hebben als je als dakdekker aan de slag wilt gaan.  Je werkt ook met allerlei gereedschap en machines. Je moet dus affiniteit met techniek hebben als je deze baan zou willen doen of uitproberen.  Naast het aanleggen van nieuwe daken zul je ook oude daken verwijderen, of de onderhoud van bestaande daken moeten doen.  Gelukkig werk je wel met veel collega’s op het dak wat als gezellig wordt ervaren. Je hebt de voorman, dit is degene die de leiding heeft over de opdracht.

Om dakdekker te worden zul je de opleiding Dakdekker moeten doen. Je moet eerst een mavo opleiding doen en dan de opleiding Dakdekker. Zo leer je alle werkzaamheden die je moet doen. Het loon ligt tussen de 1300 en 1900 euro bruto per maand.