De eerste stappen van zoekmachine optimalisatie

Zoekmachine optimalisatie kan lastig zijn om mee te beginnen. Veel mensen weten ongeveer wat zoekmachine optimalisatie inhoudt maar weten niet precies hoe het in mekaar steekt en welke stappen men er allemaal in kan ondernemen. Daarom geven we hier onder een korte lijst van tips die men kan gebruiken om te beginnen met het uitvoeren van zoekmachine optimalisatie.

Het kiezen van de juiste zoekwoorden

De eerste stap om online vindbaar te zijn is om de juiste zoektermen te kiezen. Pas wanneer je die zoektermen hebt gekozen kun je je website gaan optimaliseren en zo zorgen dat je online vindbaar bent. Een computer webshop bijvoorbeeld zal kiezen voor zoektermen als ‘computer kopen, beeldscherm kopen, desktop kopen, laptop kopen’ enzovoorts. Dat zijn dan zoektermen waarop de webshop gevonden wil worden.

De website optimaliseren

Na het kiezen van de juiste zoekwoorden moet er op de website content worden geplaatst over die zoekwoorden. Alleen zo kan de website namelijk gevonden worden door de zoekmachines, en zoekmachines kunnen natuurlijk alleen websites laten zien die zij kennen. Er wordt dus content geschreven waar de zoekwoorden veel in voorkomen, maar niet zo veel dat het onnatuurlijk over komt.

Daar naast zijn allemaal technische dingen die je aan de website aan kan passen om hoger te gaan scoren op de zoektermen. Zo is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat de website snel laadt en gebruiksvriendelijk is. Is jouw website dit namelijk niet, dan zullen bezoekers niet lang op de website blijven en opnieuw de zoekterm invullen zodat ze op een andere website kunnen zijn. De zoekmachine merkt op hoe veel mensen gelijk weer vertrekken van jouw website en neemt dit mee als criteria voor de beoordeling voor je website. De website moet dus gebruiksvriendelijk zijn en snel laden om kans te maken op een toppositie.

Een succesvolle zoekmachine optimalisatie campagne laat je natuurlijk uitvoeren door een ervaren online marketing bureau als SAM Online Marketing.