De terugverdientijd van een hybride warmtepomp

De investering in een warmtepomp is flink. Daarom is het belangrijk om te weten wat de warmtepomp cv kosten zijn. Het is fijn om te weten hoelang het duurt voor je de investering terug hebt en wanneer je eventueel winst gaat maken. Daarnaast kan je zelf de terugverdientijd verkorten! Hoe? Dat lees je in dit artikel.

 

Waarom investeren in een warmtepomp?

De terugverdientijd van een warmtepomp is fijn om te weten en wordt vaak gevraagd maar dat gebeurt niet bij andere investeringen wanneer je bijvoorbeeld een auto koopt. Stel jezelf daarom de vraag waarom je zou investeren in een warmtepomp. Heb je er een nodig omdat je van het gas af wil en op de termijn zelfs moet of ben je graag bezig met duurzaamheid? Wat de reden ook is, ben je bereid daar te investeren?

 

Het investeren in een warmtepomp verhoogt de waarde van een woning. Een warmtepomp maakt een huis meer toekomstbestendig. Daarnaast is het spaargeld op de bank niet meer winstgevend met de huidige rente. Uiteindelijk levert investeren in je woning meer op. Door te investeren in een warmtepomp bespaar je op energie en hoef je geen belasting te betalen over het spaargeld wat je in eerste instantie had.

 

Terugverdientijd en besparingen

De terugverdientijd verschilt per soort warmtepomp. Voor een hybridewarmtepomp betaal je gemiddeld €4.000 inclusief de installatie en exclusief mogelijke subsidies. De gemiddelde energiebesparing met een hybride warmtepomp is ongeveer €300 per jaar. Wanneer je een warmtepomp gaat aanschaffen kan je rekenen op een subsidie vanuit de overheid. Deze ligt tussen de €1.000 en €2.500, afhankelijk van de warmtepomp. Voor een hybride warmtepomp is de berekening van terugverdient tijd als volgt: de gemiddelde aanschafwaarde (€4.000) – de gemiddelde subsidie voor een hybride warmtepomp (€1.500) / gemiddelde besparing per jaar (€300). Dit geeft dus 4000 – 1500 / 300, wat een terugverdientijd geeft van ongeveer acht jaar.