Duurzamer worden

We moeten allemaal wat beter nadenken over duurzaamheid. Het is een belangrijk thema. Dat was het natuurlijk altijd al, maar de laatste tijd zijn wel steeds meer mensen zich bewust geworden van het feit dat er echt iets moet gaan gebeuren. In dit artikel lees je een aantal tips over hoe je zelf aan de slag kunt gaan met duurzamer leven.

Vervoer is een belangrijk aspect van duurzaamheid. Het is het beste om zo veel mogelijk lopend of op de fiets te doen. Dit zorgt namelijk totaal niet voor vervuiling. Als je dan toch ergens heen moet wat verder weg is dan waar je heen kunt fietsen, dan kun je het beste het openbaar vervoer gebruiken. De bus, de tram, de metro of de trein, er zijn genoeg opties te bedenken. Als je echt een auto moet gebruiken, dan kun je carpoolen met anderen om duurzamer te zijn. Een vervoersmiddel dat echt niet oké is voor het klimaat is het vliegtuig. Probeer korte vluchten te vermijden en zoek naar andere opties (zoals een internationale trein) om op je plaats van bestemming te komen.

Maar ook als je thuis bent, vervuil je het milieu, namelijk door de verwarming te gebruiken. De meeste verwarmingen werken nog op gas. Binnen niet al te lange tijd gaat dit heel duur of onmogelijk gemaakt worden. Daarom is het slim om over te stappen op een alternatief van duurzaam verwarmen. Dit doe je met een warmtepomp die gasloos je huis kan verwarmen.

De laatste tip is om minder vlees te eten. Dit is niet alleen belangrijk voor het dierenleed, maar de vleesindustrie is ook nog eens heel vervuilend voor het milieu. Dubbele redenen dus om hier wat meer aandacht aan te besteden. Je hoeft niet meteen 100% vegetarisch te eten. Een beetje minderen kan ook al effect hebben. Er zijn veel lekkere recepten te vinden zonder vlees.