Echtscheidingsconvenant

Regel je echtscheiding met een convenant

Als jullie besluiten om te gaan scheiden dan is het natuurlijk het prettigst als de scheiding vlot en zonder grote ruzies kan worden geregeld. Als jullie allebei de intentie hebben om het goed en fatsoenlijk af t e handelen dan kan een scheiding in enkele weken zijn geregeld. Een goede gewoonte is om bij een echtscheiding een echtscheidingsconvenant op te stellen. Hierin worden alle belangrijke afspraken vastgelegd zodat hierover later geen misverstanden zullen ontstaan. Van de verdeling van de inboedel tot de alimentatie voor de kinderen, alles kan in dit convenant worden opgenomen.

De rechter neemt de afspraken over

De rechter zal bij het uitspreken van de echtscheiding de afspraken in het convenant vrijwel altijd overnemen. Hij of zij zal alleen toetsen of er geen afspraken in staan die onwettig zijn. Als dat niet het geval is maakt het convenant van de echtscheiding onverkort deel uit van het echtscheidingsvonnis. De afspraken krijgen daarmee wettelijke kracht en beide partijen moeten zich er dan ook aan houden. Zo niet dan kan de andere partij naar de rechter stappen om nakoming af te dwingen. Als je later toch andere afspraken wilt maken moet je daarvoor formeel naar de rechter. Tenzij beide partijen het onderling kunnen regelen, dat is natuurlijk altijd een mogelijkheid. Het is dan wel verstandig om deze nieuwe afspraken op papier te zetten en beiden te ondertekenen.

Alles netjes vastgelegd in het convenant

Een rechter is altijd blij met een convenant. Dit betekent immers dat beide partijen bereid zijn gebleken om afspraken te maken voor de periode na de scheiding. De rechter hoeft dan geen beslissingen te nemen over zaken die beide ex echtelieden ook heel goed zelf kunnen regelen.