Een bedrijf overname verstandig of niet?

Als je de ambitie hebt om zelfstandig ondernemer te worden, kun je kiezen om geheel zelfstandig je eigen bedrijf te starten, echter kun je ook kiezen om voor een bedrijf overname, waarbij je het bedrijf van een ander overneemt. Een groot percentage van de huidige ondernemers heeft een leeftijd hoger dan 55 jaar. Waarschijnlijk zullen zij zeer geïnteresseerd zijn in een bedrijf overname, zodat ze een goed bedrag hebben voor hun pensioen. Bedrijf overname is daarom zeker een interessant alternatief voor het starten van je eigen bedrijf.

Voordelen van een overname

Bij een bedrijf overname kun je gelijk gebruik maken van bestaande klanten en leveranciers. Alles heeft al een vastgestelde formule waar je verder mee kunt. De kans is groot dat je ook op langere termijn nog gewoon ondernemer blijft. Bovendien kun je teren op de ervaring van je voorganger.

 

Nadelen van een bedrijf overname

Door een bedrijf overname erf je vaak ook dingen die je misschien niet aanstaan. Ook ontbreekt het vernieuwende aspect wat de opstart minder verrijkend maakt. Bovendien kost het veel om goede adviseurs aan te nemen om je door de bedrijf overname heen te sturen.

 

Zo zijn er enkele voor- en nadelen te noemen die bij een bedrijf overname komen kijken.

Het is aan jezelf om hierin een overweging te maken. Mochten er veel nadelen zijn dan kun je met je eigen kapitaal beter een eigen bedrijf beginnen. Zo weet je zeker dat je het goed aanpakt en desnoods neem je een aantal mensen in dienst die van wanten weten en ervaring hebben in de branche waarin jij uiteindelijk actief gaat zijn.