Een rotgevoel als je fiets gejat is

Fietsen zijn er in Nederland ontzettend veel. Dat betekent dat er ook heel veel fietsgebruikers zijn. Heel veel mensen leren al vanaf kinds af aan fietsen omdat het in Nederland heel gewoon en gebruikelijk is. Overal zijn ook fietspaden en het is nu eenmaal sneller dan lopen. Soms is het in de stad zelfs sneller dan de auto nemen. Als fietser kom je langs alle moeilijke wegen en je hebt geen last van dagelijkse files.

Als je herenfiets gejat wordt is het erg vervelend. Het is namelijk jouw eigendom, wat betekent dat het niet het recht is van een ander om het mee te nemen. Toch kan het vaak deels jou schuld zijn. Als je je fiets niet goed wegzet of niet op slot zet dan is het wel te verwachten dat hij meegenomen wordt. Maar het is evengoed niet leuk. Vaak genoeg staat je fiets ook heel erg goed op slot en lijkt het vrijwel onmogelijk dat deze meegenomen is zonder dat iemand gezien heeft dat er iemand aan de fiets stond te trekken.

Je dient een aangifte in bij de politie maar die kan er vaak ook niks aan doen. Een fiets uit duizenden is namelijk moeilijk te vinden. Een damesfiets is ook makkelijk te vervoeren naar een ander dorp, wat betekent dat hij heel snel heel ver weg kan zijn. Het is een wijze les voor iedereen. Het is echt balen als je fiets gestolen is, dus zet hem goed op slot en geniet van elk moment dat je hem weer ziet staan. Het rotgevoel dat je voelde toen hij gejat was kun je weer vergeten.

Politie zet tegenwoordig ook lokfietsen in. Dat zijn gewone fietsen, maar die hebben een GPS, wat betekent dat ze precies weten waar de fiets heen is. Zo worden steeds meer fietsendieven gepakt.