Het kopen van een nieuwe fiets

Ga je een nieuwe fiets kopen maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Dat snappen wij, er is zo veel keuze qua fiets kopen! Wij geven meerdere praktische tips die je kunt gebruiken in jouw zoektocht naar de perfecte fiets. Als je dit allemaal hebt gelezen ben je helemaal klaar om een nieuwe fiets uit te zoeken.

 

Gebruik en maat

Het belangrijkste is misschien wel de functie van de fiets. Ga je hem gebruiken om alleen naar het station te fietsen of ga je er ook mee boodschappen doen? Of wil je er mee op vakantie lange fietstochten meemaken? Wanneer je hier antwoord al geeft kom je al snel met een bepaald profiel waar de fiets aan moet voldoen. Het volgende belangrijke punt van de fiets is de verschillende maten zoals de framemaat. Om te zorgen dat je veel comfort hebt tijdens het fietsen en geen klachten krijgt aan bijvoorbeeld je gewrichten is het belangrijk dat je fiets de juiste maat heeft. Bij de meeste fietsenwinkels kunnen ze je hier prima mee helpen. Op het frame komt natuurlijk het zadel. Ook dit is een belangrijk onderdeel, zeker als je langere tochten wil maken. Dan heb je vaak niet genoeg aan een standaard zadel en moet je ook kijken naar een zadel die voor jou goed is. Anders heb je veel kans op zadelpijn.

 

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een fiets zijn bijvoorbeeld de versnellingen, remmen en de verlichting. Stel je zelf ten eerste de vraag of je versnellingen nodig hebt. Een fiets zonder versnellingen is vaak een stuk goedkoper maar dit is niet altijd handig. Voor de remmen zijn er twee types, de terugtraprem en de handrem. Met een handrem kan je makkelijker doseren en remmen op het voor- en achterwiel. De keuze voor remmen is persoonlijk maar het is altijd belangrijk om te checken of ze goed werken. De verlichting op een fiets is belangrijk en is ook verplicht in Nederland. Je kan kiezen voor verlichting op batterijen of op een dynamo. Veel dynamo’s zijn tegenwoordig verwerkt in de naaf van het voorwiel. Wil je nog meer gemak met fietsen ga dan voor een elektrische fiets. Deze zijn wel een stuk duurder dan gewone fietsen.