Iedere werknemer maar ook elke werkgever loopt er geheid tegenaan: het salaris. Het is immers een belangrijk onderdeel van je werk, of beter gezegd, de beloning ervan. Voor veel werknemers is het loon de voornaamste reden dat ze het werk doen. Natuurlijk is het belangrijk dat werk leuk is, dat je er voldoening uithaalt en dat je er beter van wordt, maar vrijwel iedereen zou hetzelfde werk niet voor minder geld doen, dus het blijft een belangrijk deel. Tegelijkertijd is het voor werkgevers minstens even belangrijk. Menselijk kapitaal is voor veel bedrijven het belangrijkste dat ze hebben maar vereist tegelijkertijd ook de grootste investeringen, want de lonen in Nederland liggen relatief hoog.
Dit zorgt voor een aantal problemen. Enerzijds wil je als werknemer de beste werknemers in huis halen. Zij zijn immers het belangrijkste waarde toevoegende element binnen jouw bedrijf en kunnen je wel dertig stappen voorsprong op de concurrentie geven als je het goed doet. Maar goed personeel is duur, en daar komt het probleem om de hoek kijken. Als teveel geld naar het personeel gaat, gaan logischerwijs ook de prijzen van je producten en diensten omhoog en neemt je concurrentiepositie af. Een gulden middenweg is dus een must, maar dit is lastig te bepalen.
Een loonberekening is daarom een karwei, zeker als het salaris nog bediscussieerd moet worden met de nieuwe werknemer. Wat is te duur voor jou, wat is te weinig voor hem of haar, en waar zijn jullie beiden tevreden mee? Als dit is opgelost ben je voor een jaar van het probleem af, maar hiermee houdt het niet op. Als de regelgeving verandert of het CAO dan moet er weer van alles worden aangepast in de loonberekening. Dit kan je zelf doen, maar omdat menselijk kapitaal prijzig is en het veel tijd kost kan je het ook uitbesteden. Kijk bijvoorbeeld eens op www.cbbs.nl.