Interessante tips om zelf kerstversiering te maken!

In de koude en donkere dagen voor Kerst kan het zijn dat je weinig inspiratie hebt om van alles te gaan ondernemen. Toch is het vaak wel zo dat je ervoor wil zorgen dat het huis gezellig is ingericht. Niets is dan leuker om van de nood een deugd te maken en zelf wat kerstversiering te gaan knutselen! Wees gerust: je bent niet de enige: Kerst knutselen is helemaal in.

kerstdecoratie

Kleur een leuke kleurplaat!

Kleuren is al lang niet meer iets dat alleen voor kinderen bedoeld is, ook volwassenen zijn tegenwoordig stevig aan het kleuren geslagen! Dit kun je al bijvoorbeeld zien aan het aantal kleurboeken voor volwassenen dat de laatste jaren op de markt is verschenen.
Er zijn zelfs speciale kleurboeken voor Kerst op de markt, een goed voorbeeld van een kerstkleurboek is Johanna’s kerst. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon een gratis kleurplaat van internet afhalen. Je kunt ze inkleuren (samen met de kinderen) en dan door het hele huis ophangen.

Kerststerren maken van wasknijpers

Dit is wat je nodig hebt om de kerststerren te kunnen maken

 • Acht wasknijpers (let erop dat deze van hout zijn)
 • Een lijmpistool
 • Een pot verf
 • Een kwast
 • Eventueel glitters
 • Touw of lint

Het is heel erg eenvoudig om deze kerstster te maken. Je begint met het uit elkaar halen van de wasknijpers. Zorg dat je de twee houtjes die bij elkaar horen goed bij elkaar worden gehouden, zo blijft je ster netjes. Vervolgens lijm je met het lijmpistool de zijdes aan elkaar vast en wacht je tot ze vast blijven zitten. Daarna vorm je de ster en lijm je de kopjes van de vier rechte ‘benen’ van de ster aan elkaar vast. Daarna kun je de schuine benen erin schuiven. Let er goed op dat je wacht tot de lijm droog is, anders verpest je de kerstster. Om het zeker voor het onzekere te nemen zou je ongeveer een kwartier kunnen wachten, voor de meeste soorten lijm is dat voldoende.
Nu kun je de ster optioneel beschilderen in een kleur die jij leuk vindt. Een kleur als groen of rood is wel mooi omdat dit natuurlijk ook echt in de kerstsfeer past. Maar alles mag tegenwoordig. Wacht tot de verf is gedroogd. Nu kun je de andere kant van de ster ook beschilderen en er glitter op strooien. Als je de ster nog meer bijzonder wil maken kun je er bijvoorbeeld kraaltjes op zetten.

Zelf kerstballen decoreren en beschilderen

De allerleukste kerstversiering zijn natuurlijk kerstballen. Bij het woord kerstversiering denkt eigenlijk iedereen meteen aan kerstballen en het is dan ook echt de ultieme kerstversiering. Zelf kerstballen decoreren en beschilderen is niet alleen heel leuk om te doen, het is nog extra leuk om het samen te doen! Nodig dus je familie, vrienden of kinderen uit en ga er lekker voor zitten.

Heel belangrijk bij het zelf decoreren van kerstballen is dat je ideeën opdoet. Wanneer je door de winkel loopt en een mooie bal ziet is het slim om hier een notitie van te maken. Maar er zijn ook enorm andere dingen waar je inspiratie uit kunt halen. Je kunt bijvoorbeeld de namen van je kinderen op de kerstballen schrijven. Maar verder kun je ook afbeeldingen zoeken op internet of in tijdschriften gaan bladeren.
Verder moet je ook nadenken over de kleur van de ballen. Daarnaast ook natuurlijk over de rest van de versiering. Dan kun je inkopen gaan doen.
Dan is het voor de rest eigenlijk vrij simpel. Je kunt nu de kerstballen versieren en daarna kun je ze ophangen in de boom! Of je kunt een kerstbal cadeau doen aan iemand. Kerstversieringen zijn met Kerst een prima cadeau om te geven namelijk. Wie wordt nou niet blij van gezelligheid in huis?

Kerststukjes maken

Kerststukjes zijn natuurlijk de ultieme kerstversieringen. Vroeger op school maakten veel mensen altijd kerststukjes als kerstversieringen, waarna deze kerststukjes mee naar huis werden genomen en konden pronken als kerstversieringen voor de rest van de maand. Er is eigenlijk niet echt een bepaalde manier waarop je een kerststukje moet maken, omdat er zoveel verschillende manieren zijn en het een soort creatieve uitlaatklep is. Wel zijn er enkele dingen die je vrijwel altijd nodig hebt:

 • schaal
 • prikkers
 • oase
 • mes
 • eventueel een lijmpistool
 • leuke fröbeltjes die je op het kerststukje wil

De basis van je kerststukje is vaak een schaal of kom. Daarin zet je een of twee oaseprikkers vast aan de bodem. Laat de oase zich stevig volzuigen met water en druk deze daarna op de prikkers. Met een mesje kun je eventueel de hoekjes van de oase weghalen. Nu kun je de ruimte rondom de oase bedekken. De meeste mensen doen dit met mos, maar er zijn natuurlijk tal van andere mogelijkheden.
Nu heb je eigenlijk al de basis van je kerststuk. Je kunt er nu allerlei andere dingen bovenop maken. Denk aan dennenappels bijvoorbeeld. Het is de perfecte kerstversiering omdat je het heel vrolijk staat (bijvoorbeeld op tafel), vrij goedkope kerstversiering is, makkelijk te maken en ook makkelijke kerstversiering om verschillende soorten van te maken.

Kerst knutselen is dus enorm leuk om te doen rondom de feestdagen. Kerstversiering is een van de leukste dingen van Kerst en met kerstversieringen vrolijk je jouw huis immers op. Het is leuk, zelf kerstversiering maken. Je hebt iets origineels en het heeft vaak veel meer waarde als die saaie kerstversieringen uit het tuincentrum die iedereen heeft. Ga dus voor een gezellige Kerst met zelfgemaakte kerstversiering!