Italiaanse kleding van de grote merken tot de kledingmaker in Milaan

Italiaanse mode heeft een zogenaamde status aparte in de modewereld. Als je het over Italiaanse kledingstijlen hebt dan weet iedereen dat dit geen rotzooi is. Italiaanse kleding doet het goed over de hele wereld. Dat is eigenlijk altijd al zo geweest. Dit komt doordat Italiaanse kleding zich van oudsher op een aantal terreinen weet te onderscheiden.

In de eerste plaats komen er bij de Italiaanse kleding al snel hoogwaardige materialen om de hoek kijken. Het gebruik van hoogwaardige materialen in Italiaanse kleding zorgt ervoor dat deze kleding niet alleen mooier is, maar ook dat Italiaanse kleding duurzamer, dat wil zeggen langer meegaat, is.

Verder is het de trots van Italiaanse modeontwerpers dat ze een heel goed gevoel voor de menselijke maat hebben. Italiaanse kleding laat zich kenmerken door een strakke pasvorm waardoor dat de contouren van het lichaam extra goed tot hun recht komen. Op sommige mensen komt dit wat gelikt over, maar zo zal een echte Italiaan zijn kleding nooit dragen. Italiaanse kleding is strak, maar nooit overdreven strak.

Door deze twee redenen, en er zijn er nog wel meer te noemen, is Italiaanse kleding hoog aangeschreven. Of je nu kijkt naar de grote Italiaanse merken, of naar de kleine, lokale kleermaker in Milaan of Rome, beiden beoefenen ze een vak dat ze nooit een vak zullen noemen. Italiaanse kleding ontwerpen wordt namelijk door echte Italianen niet als werk gezien, maar als een kunst.