Maak je klaar voor een heerlijke zomer met de barbecue

Wanneer de lente begint, begint bij veel mensen al langzaam dat barbeque gevoel te komen. Het zonnetje begint te schijnen, de temperaturen lopen langzaam wat op, het zijn bijna de ideale omstandigheden om de bbq aan te steken. Heerlijk in de open lucht eten klaar maken en genieten van een puur natuurlijke smaak. Houtskool, elektrisch of gebruik makend van een rookoven, barbecueën kan op allerlei verschillende manieren. Een bbq is bovendien een gezellig samenzijn met familie en vrienden.

bbq

Het organiseren van een barbecue
Als je een barbeque wilt gaan organiseren dan is het handig om te weten voor hoeveel mensen je dat gaat doen. Dit in verband met de locatie, het aantal stoelen en tafels en het budget dat je ervoor nodig hebt. Er moeten immers wel voldoende vlees, salades, sauzen en stokbroden aanwezig zijn voor iedereen. Je kunt zelf bepalen hoe uitgebreid je buffet moet zijn. Zorg vooral voor veel variëteit, zodat er voor iedereen genoeg keuze is. Vlees, vis en groenten zijn een goede afwisseling met een combinatie van eigen gemaakte sauzen. Kies voor verse ingrediënten die zorgen voor een optimale smaakbeleving. Het etentje in de buitenlucht organiseren kan echter niet zonder een barbecue.

Houtskool barbecue
Een echte traditionele bbq wordt vaak gehouden met een houtskool barbeque. Er zijn veel verschillende varianten van verkrijgbaar. Bijvoorbeeld de simpele emmers, waarbij de kolen in de emmer kunnen en het rooster de emmer afdekt. Een eenvoudige variant die door elke barbecuer gebruikt kan worden. Voor een wat meer luxere variant kies je voor een staande met daarop een deksel. Daarmee sluit je eventuele uitslaande vlammen uit en krijgt het vlees of vis een betere rooksmaak. Ook kan je kiezen voor een open variant van de staande barbecue met alleen een rooster erop. Houtskolen zijn ook het meest geschikt voor vlakbodem bbq’s zonder kap. Het voordeel van de houtskolen is dat het een snelle ontbranding geeft, waardoor je niet lang hoeft te wachten voordat het eten erop kan. Na twintig minuten is er al een piektemperatuur van 500 graden Celsius bereik wat op kan lopen naar 700 graden Celsius na 80 minuten. Een goed alternatief zijn het gebruik van briketten, die uitermate geschikt zijn voor de barbecue met kap, de zogenaamde kogel bbq’s. Voordeel van briketten is een langer gemiddelde temperatuur, waarbij de hitte gelijkmatig verdeeld wordt. Briketten branden ook lager dan houtskool en bereiken een maximale temperatuur van 600 graden na 80 minuten. Een barbecue met houtskool of briketten is dan ook de meest gekozen vorm van barbecueën.

De elektrische barbecue
Een minder gebruikte bbq is de elektrische, maar deze is wel steeds meer in opkomst. Hiermee maak je een snelle maaltijd voor in de tuin, op het balkon of zelfs in de woonkamer. De elektrische barbeque bevat een of meerdere gloeispiralen, die ervoor zorgen dat het eten gelijkmatig wordt verhit. Een bak met water eronder zorgt voor het opvangen van het vet en verkoeling. Het eten wordt dus verwarmd door de bron zelf en niet door externe factoren als houtskolen of briketten. Barbecueën op deze wijze is vooral gemakkelijk en snel, het enige wat je doet is de stekker in het contact steken en je kunt beginnen. Je hebt er lang niet zoveel troep van en je hebt geen last van as en bovendien is het eenvoudig schoon te maken. Eten is sneller gaar en bovendien zal het niet snel aanbranden. De elektrische varianten zijn in meerdere soorten en merken verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor verschillen tafelgrillen van bijvoorbeeld Tristar, Severin of Clatronic. Stuk voor stuk elektrische tafelgrillen van hoge kwaliteit.

Rookoven voor intense smaakbeleving
Een steeds meer opkomende trend is het gebruik van een rookoven. Rookovens heb je zowel in kleine als grote formaten, maar het geeft een heel andere dimensie dan een barbeque. De kleine handzame formaten kan je gewoon thuis op de eettafel gebruiken. Natuurlijk kan je ook kiezen voor een groter formaat rookoven, die je in de tuin neerzet. Het gerecht krijgt meer karakter dankzij een intense rooksmaak wanneer je gebruikt maakt van een rookoven. Je kan heel veel roken, van allerlei soorten vlees tot allerlei soorten vis. Maar ook tal van groenten kunnen gerookt worden in een rookoven. De bodem wordt bestrooit met een soort hout, dat heerlijk begint te smeulen en zorgt voor die intense rooksmaak. De kleine rookovens kunnen op diverse plaatsen geplaatst worden. Op het gasfornuis, op een kampvuur of op een bbq. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wie graag eens iets anders wilt proberen dan een traditionele barbecue, moet zeker eens het gebruik van een rookoven overwegen. Geniet van de intense smaakbeleving die het smeulende hout meegeeft.

Ruime keuze aan barbecues
De keuze aan barbecues is enorm en daarbij kan je op verschillende manieren een bbq beleven. Het is vooral een gezellig samenzijn met familie of vrienden, waarbij niet iemand specifiek het eten staat te bereiden in de keuken. Als de temperaturen aangenaam zijn dan is dit de perfecte manier om te genieten van een heerlijke maaltijd en het buitenleven. Veel mensen kiezen voor een traditionele barbecue met houtskolen en briketten, maar er zijn tal van goede alternatieven. Ook op het gebied van houtskolen en briketten kan je kiezen voor een kleinere barbecue die geschikt is om overal mee naar toe te nemen. Denk maar aan de emmers, die makkelijk verplaatsbaar zijn. Voor meer personen kies je voor een grote openstaande houtskool barbecue. Wie niet van rotzooi houdt, maar het netjes en schoon wil houden is de elektrische barbeque een uitstekend alternatief. Maaltijden zijn in een handomdraai klaar en bang voor deeltjes as op het eten hoef je niet te zijn. Bovendien is het apparaat snel schoongemaakt. Deze tafelgrillen zijn ook ideaal om binnen te gebruiken. Wie echt op zoek is naar een intense smaakbeleving kiest voor een rookoven. Het gebruik van een rookoven is dan ook een steeds populairder wordende trend. Vooral doordat je bijna alle soorten voedsel kunt roken is de rookoven zo populair. Zo zijn er dus meerdere mogelijkheden om een perfecte barbecue te organiseren. Een geschikte barbecue naar keuze is dan ook snel gemaakt.