Minder kosten door ziekteverzuim

Het kan in een bedrijf voorkomen dat er erg veel ziekteverzuim is. Ziekteverzuim is altijd vervelend voor een bedrijf omdat ziekteverzuim altijd heel veel kosten met zich meebrengt voor een bedrijf. Want bij ziekte moet je naast dat je de medewerker moet doorbetalen, ook voor vervanging zorgen voor de medewerker. Bij langdurige ziekte wordt het ziek zijn van de medewerker al helemaal duur. Ziekte kost dan ook erg veel voor een bedrijf, daarom moet ziekteverzuim zoveel mogelijk worden tegengegaan.

Het is voor een bedrijf alleen erg lastig om achter de oorzaak van het ziekteverzuim te komen als er een hoger ziekteverzuim is dan normaal. Een van de mogelijkheden die een bedrijf heeft om het ziekteverzuim terug te dringen is door de arbo dienst bij het bedrijf te laten langskomen. De arbo dienst heeft verschillende diensten en een van die diensten is het advies geven over een te hoog ziekteverzuim. Daarmee hoopt de arbo dienst dat de werkomstandigheden verbeteren als dat nodig is en het ziekteverzuim van de werknemers naar beneden gaat. Uiteindelijk leiden de diensten van de arbo ertoe dat het bedrijf minder kosten heeft en meer tevreden medewerkers.

Naast het terugdringen van ziekteverzuim heeft de arbo dienst ook andere diensten. Zo controleert de arbo dienst bijvoorbeeld of een bedrijf aan de veiligheidsvoorschriften voldoet. In zo’n geval heeft de arbo dienst een controlerende rol en wordt de arbo dienst meestal niet gewaardeerd.

Naast de arbo dienst kan je, voor een goed advies over de medewerkers van het bedrijf, terecht bij arbeidsdeskundigen. Bij langdurige ziekte van een medewerker is het zelfs verplicht om een arbeidsdeskundige te laten komen omdat er dan een arbeidsdeskundig rapport moet worden opgesteld. Maar naast deze verplichting kan een arbeidsdeskundige ook bij een bedrijf langs komen om een ander soort advies te geven en het bedrijf zo van dienst te zijn.