Omgaan met stress

Omgaan met stress is voor veel mensen een lastig onderwerp. Stress komt veelvuldig voor in de meeste dagelijkse situaties. Thuis, op het werk, op straat en kan er veel spanning ontstaan door sociale contacten. Spanning is geen verkeerd gegeven en kan je ook alert en scherp houden. Maar als de spanning te laat aanhoudt en omslaat in dagelijkse stress, kan dat erg vermoeiend zijn. Het kan zorgen voor allerlei fysieke en mentale problemen, waardoor je soms zelfs niet meer naar behoren kunt functioneren. Daarom is het van belang dat je goed kunt omgaan met stress en weet waar het vandaan komt. We hebben daarom een aantal tips op een rijtje gezet wat betreft het omgaan met stress.

 

  1. Achterhaal de oorzaak. Probeer grip te krijgen op de situaties waarvan jij weet dat ze stress veroorzaken bij jou. Dit is een manier hoe je kunt omgaan met stress.
  2. Probeer positief te denken. Kijk niet naar wat je niet hebt, maar wat er wel is.
  3. Creƫer overzicht voor jezelf. Chaos is funest als het gaat om stress. Uitstel is afstel, ook de lastige dingen in het leven moeten gedaan worden.
  4. Laat dingen zoals ze zijn en accepteer de situatie. Laat het verleden voor wat het is en focus je op de toekomst.
  5. Leef je leven zoals jij het prettig vindt. Advies van anderen kan soms fijn zijn, maar laat je leven niet lijden door wat een ander ervan vindt.
  6. Probeer goede sociale contacten te onderhouden en geniet van het leven. Lach veel en zorg voor mensen om je heen.
  7. Last but not least: probeer genoeg te bewegen. Als je fysiek in goede conditie bent, voel je je mentaal ook sterker en gezonder.