Printen, hoe werkt dat nou?

Het is erg leuk om te weten hoe dingen werken. Je kunt namelijk als je veel dingen weet gemakkelijker een gesprek aanknopen of meepraten met anderen. Denk eens aan printers. Iedereen heeft er bijna een thuis staan. Toen ze voor het eerst op de markt kwamen leek het wel magie. Je kon namelijk een verbinding opstellen met het apparaat en je kon vanaf een afstand printen! Dat was al indrukwekkend, maar je kon ook de letters die op je scherm staan, op papier krijgen, in je handen. Dat was al helemaal vreemd. Maar hoe werkt dat dan?

Thuis heb je waarschijnlijk een inkjetprinter staan. Dat is onder te verdelen in bijvoorbeeld DOD printers en continuous inkjet printers. Een DOD printer is een drop on demand printer. De printer maakt de inkt warm en de druk wordt steeds hoger naarmate het warmer wordt. Als de druk te hoog wordt, valt er een druppel uit, dit is dus het daadwerkelijke printen. Het is een vrij goedkope printer zeker als je geen bedrijf hebt. Je moet wel even wachten nog tot de inkt droog is, maar dat is meestal maar een paar seconden.

Zoals gezegd bestaat de continuous inkjet printer. Deze vind je niet zo vaak bij mensen thuis, maar is toch wel interessant om te behandelen. Deze printer kan ontzettend snel printen, omdat het vloeibare inkt is. Daardoor is het helaas wel wat vervuilender. Maar door de vloeibare inkt kun je er ook ontzettend snel en veel mee printen. Zodra er lucht bij komt is de inkt ook droog. Voor bedrijven die heel veel printen is dit een goede printer. Voor deze printer zijn er wel speciale materialen nodig. Dit komt omdat de vloeibare inkt natuurlijk goed bewaard moet kunnen worden. Als je te lang niet print, kan het wel zo zijn dat deze inkt opdroogt.