Psychische stoornissen

Er zijn veel psychische stoornissen waar mensen last van kunnen hebben. In dit artikel zullen de bekendste kort worden toegelicht:

–          Angststoornissen: je zult dan in sommige situaties intenste angst ervaren tijdens situaties waar je bang voor bent. De hartslag zal dan versnellen, je gaat trillen en zweten. Voorbeelden hiervan zijn paniekstoornis, sociale angststoornis en posttraumatische stressstoornis.

–          Stemmingsstoornissen: het is normaal dat ieder mens periodes doorgaat waar verschillende emoties bij komen kijken. Denk aan het overlijden van een persoon of een zware periode op werk. Maar mensen met een stemmingsstoornis ervaren voor lange tijd een hevige emotie, zoals een depressie. Hieronder valt ook de bipolaire stoornis waarin je juist vaak wisselt tussen twee uiterste emoties.

–          Psychotische stoornissen: bij deze mensen is de manier van denken of het waarnemen van de werkelijkheid verstoort. Ze denken bijvoorbeeld dat iemand hen continu aan het volgen is of ze horen stemmen in hun hoofd. Dit kan het gevolg zijn van hoofd- of hersenletsel of drugsgebruik.

–          Eetstoornissen: hierbij proberen mensen een ideaal beeld te bereiken terwijl ze een vervormd beeld hebben over hun eigen lichaamsbeeld door misopvattingen omtrent eten en gewicht. Dit leidt tot verstoord eetgedrag wat tot drastische gevolgen kan leiden.

–          Impulscontrole en verslaving stoornissen: hierbij kunnen mensen niet meer leven zonder een bepaald iets waar ze verslaafd aan zijn. Als dit ontbreekt in hun leven kunnen ze heftig verdrag vertonen. Denk hierbij aan alcoholisme, gokverslaving en seksuele verslaving.

–          Persoonlijkheidsstoornissen: deze mensen hebben vaak moeite met hun eigen gedachten. Dit kan leiden tot problemen bij situaties op de werkvloer en in sociale situaties. Deze mensen kunnen extreme vormen vertonen van één bepaald persoonlijkheidskenmerk. Of ze zijn bijvoorbeeld hoogsensitief.

Bij alle bovengenoemde stoornissen is het van belang om de kenmerken vroeg te herkennen. Twijfel dan niet om er met iemand anders over te praten. Want bijna iedereen ervaart deze situaties of heeft dit al eerder ervaren. Ook kunt u bijvoorbeeld een hooggevoeligheid test doen. Vervolgens kunt u hulp zoeken bij een deskundige.