Radio in Nederland

In Nederland zijn er veel radiostations, deze stations hebben de vrijheid om uit te zenden wat zij willen. Wel dienen zij de artiesten die gedraaid worden te betalen in royalty’s. Zij ontvangen dan een geld omdat zij op de radio komen. Artiesten kunnen hierdoor aardig wat verdienen, zeker als zij over de gehele wereld geluisterd worden. Radiostations kunnen er dus voor kiezen om bepaalde muziek wel of niet uit te zenden. Vaak wordt er wel geluisterd naar de luisteraars, zo heeft radio 538 een onderdeel van een show dat heet maken of kraken. Tijdens dit onderdeel wordt er een nieuw nummer gedraaid, deze wordt vervolgens door de luisteraars beoordeeld, zij kunnen dan reageren of zij het nummer vaker willen horen of niet. Uiteindelijk komt er een uitslag uitgedrukt in een percentage, boven de 50% maken zorgt ervoor dat het nummer vaker op de radio wordt gedraaid.

Dit zorgt ervoor dat publiek inbreng heeft op de muziek die zij willen horen op de radio. Men is hier dan ook tevreden over. Toch voelt de groep die het nummer wel goed vond zich benadeeld, zij zullen dat nummer dan ook niet meer op de radio horen. Maar het is wel een eerlijke manier om nieuwe muziek te laten keuren. Andere radiostations werken niet op deze manier, zij hebben vaak muziek van een bepaald genre, deze wordt dan hoogstwaarschijnlijk gewaardeerd door de luisteraars en de doelgroep.

Zo draait radio 10 gold oudere muziek, van soms wel 50 jaar. Zij zullen dan ook vaak geen nieuwe muziek draaien omdat zij al een groot aanbod aan muziek hebben. Dit zorgt er dan ook voor dat er een trouwe groep luisteraars ontstaan. Zij luisteren dan ook graag naar de klassiekers en kiezen ervoor om deze muziek te luisteren. Voor de stations zelf is dit zeer goed, omdat zij zo een vast aantal luisteraars krijgen.