Scheiding van tafel en bed het “moderne” scheiden

Het klinkt wellicht tegenstrijdig maar een scheiding van tafel en bed biedt de mogelijkheid van scheiden in praktische zin. Je leeft van elkaar gescheiden maar blijft gehuwd. De reden om vanuit religieuze overwegingen niet regulier te scheiden is evident maar de omvang hiervan neemt af. Om op deze manier te scheiden vanwege fiscale en financiële redenen neemt toe. Het komt namelijk steeds vaker voor dat een partner bijvoorbeeld veel zorg nodig heeft en buitenshuis woont. Omdat verzorging buitenshuis zeer prijzig is kan een scheiding van tafel en bed verlichting betekenen omdat het op die manier mogelijk is bepaalde toeslagen te ontvangen of in aanmerking te komen voor heffingskortingen.

Waarom scheiding van tafel en bed

Scheiding van tafel en bed kan ook interessant zijn wanner het handiger is om de hypotheek qua belasting anders te verdelen. Een dergelijke scheiding zorgt er namelijk voor dat er geen financiële verantwoordelijkheid over en weer is. Alles wordt verdeeld. Net als bij een gewone scheiding maken jullie dan ook een echtscheidingsconvenant op en een ouderschapsplan wanneer er minderjarige kinderen zijn. Ook de procedure is nagenoeg gelijk aan die van een reguliere scheiding. Daarom kan een mediator jullie heel goed helpen bij de wens om te scheiden van tafel en bed.

De belangrijkste gevolgen op een rijtje

  • Onderhoudsplicht voor kinderen blijven bestaan;
  • Je kan niet met iemand anders trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan;
  • Geen financiële verantwoordelijkheid naar elkaar;
  • Schulden worden verdeeld evenals vermogen en inboedel;
  • Mogelijk recht op toeslagen of specifieke heffingskortingen;
  • Hypotheek wordt verdeeld.

Net als met een gewone scheiding maken jullie afspraken over kinderen, bezittingen, schulden en huis/huizen. Een mediator helpt in het proces van afspraken maken tot aan de indiening bij de rechtbank. Mediator Apeldoorn helpt jullie om op een goede manier met elkaar in overleg te blijven gedurende het hele proces.

scheiding van tafel en bed