Voordelen van een pelletkachel t.o.v. de haardkachel

Hout stoken in de winter is een van de gezelligste dingen die je kunt doen in het jaar. Maar aan het stoken van hout in een houtkachel zitten ook bepaalde nadelen, die een pelletkachel niet heeft.

Een houtkachel vraagt u eigenlijk om zelf werk te verrichten. Denk hierbij aan het vervoeren van hout, het kloven, opslaan en bijvullen van de haard. Het zagen en kloven is niet geheel zonder risico en dit is ook de reden dat het gebruik van pellets een voordeel met zich meebrengt. De pellets zijn namelijk kleine korrels hout die gemakkelijk vervoerbaar zijn.

Hiernaast is de pelletkachel volledige automatische geregeld. Via een simpele afstandbediening of bedieningspaneel kunt zelf vanuit uw luie stoel bepalen hoe warm het in uw woonkamer wordt. U stelt de warmte in en de pelletkachel doet de rest. Een houtkachel heeft deze optie niet. Dit betekent dus ook dat uw pellets automatisch worden bijgevuld indien u voldoende houtpellets in het reservoir heeft gestopt. Vergeleken met de houtkachel heeft u dus een zeer lange tijd waarbij de kachel continu aaneen stookt zonder te hoeven bijvullen. Bij een houtkachel moet u continu houtblokken bijvullen en wanneer u hiermee te laat bent zal de warmte langzaam verdwijnen.

Een pelletkachel kopen brengt de sfeer en gezelligheid van een houtkachel in uw huis. Het enige verschil hierin is dus dat het een stuk gemakkelijker is om de kachel te bedienen.