Wanneer is een auto een sloopauto?

Een auto wordt vaak een sloopauto als deze een lange staat van dienst heeft en dus veel kilometers op de kilometerteller heeft staan. Meestal is een auto daardoor niet meer geschikt om doorverkocht te worden en zal deze ook na verloop van tijd gebreken gaan vertonen. Op een gegeven moment zal de auto niet meer door de APK keuring heen kunnen komen en is het niet meer veilig om met de auto de weg op te gaan. Dit kan tot onveilige situaties leiden voor zowel de bestuurder zelf, maar ook voor andere weggebruikers. In dat geval wordt een auto een sloopauto.
Een andere mogelijkheid is als je met je auto betrokken raakt bij een auto-ongeluk, waarbij de auto total loss gaat. Ook dan zul je niet langer met de auto kunnen rijden en wordt het geclassificeerd als sloopauto. Een dergelijke auto kun je dan door een autosloperij Rotterdam op laten halen. Deze weten precies wat ze met de auto kunnen doen en hoe ze er nog het beste uit kunnen halen.
Wanneer een auto total loss is, is er overigens niet sprake van een sloopauto verkopen. Uiteraard kan deze worden gesloopt en dit wordt ook gedaan, maar men heeft het dan over een schade auto. Een schade auto is als de auto nieuw is en allrisk is verzekerd ook vaak eigendom geworden van de verzekeraar. De verzekeringsmaatschappij mag dan bepalen wat ze met die auto gaan doen en vaak hebben ze vaste bedrijven waar ze dan een auto onder brengen en waar de auto dan wordt gedemonteerd.