Wat doet een waterontharder nou precies?

Heb je weleens gemerkt dat er soms kalk op je kranen, vaatwassers, wasmachine of koffiezetapparaten komen te zitten? Het kan ervoor zorgen dat ze minder goed werken en kunnen ook de levensduur van de apparaten ook beperken. Wat jij nu moet doen, is je mouwen opstropen en de boel gaan schoonmaken. Dat kost je nu weer tijd en moeite. Maar dit alles kun je gelukkig voorkomen.
Kalk ontstaat doordat je hard water gebruikt. Hard water is water dat vol zit met mineralen calcium en magnesium. Deze zitten vol met positief geladen ionen en hierdoor zijn andere positief geladen ionen minder makkelijk oplosbaar in water. Denk hier bijvoorbeeld aan zeep dat niet gemakkelijk in water oplost.
Een waterontharder zet hard water om in zacht water. Zacht water is niet alleen beter voor je apparaten en sanitair, maar ook voor jou. Waterontharders hebben meestal een filter waarin harskorrels geplaatst worden. Dit zorgt ervoor dat het water van magnesium en calcium gereinigd worden. Hierdoor komt er vanaf nu alleen zacht water uit je kraan.
Je huishoudapparaten zullen nu 30% langer meegaan dan wanneer ze nog hard water zouden gebruiken. Wanneer je zacht water gebruikt, hoef je geen gebruik meer te maken van wasverzachters en je verbruikt minder reinigingsmiddelen doordat er geen kalkopslag meer ontstaat. Je energiekosten zullen ook dalen, want hoe er geen kalkopslag meer in buizen gevormd wordt, hoeven je apparaten niet harder te werken.
Er zijn nog meer redenen waarom een waterontharder niet alleen handig, maar eigenlijk onmisbaar is.