Winkans Nederlandse Loterij

De loterij winnen, dat wil natuurlijk iedereen wel. Zelfs mensen die niet eens meespelen dromen er wel eens van. Maar iedereen beseft ook wel dat de kans héél klein is dat die droom ooit werkelijkheid zal worden. Als je meespeelt met de loterij is de kans om te winnen heel erg klein. Toch is er in de winkans loterijen, de kans dat je wint is wel degelijk groter of kleiner afhankelijk van bij welke loterij je een lot koopt. Daarom is het handig om de winkans van verschillende loterijen even te vergelijken. In dit artikel kijken we naar de winkans van de Nederlandse loterij.

De Nederlandse loterij is een onderdeel van de Eurojackpot, een loterij waarbij je in alle landen van Europa kan meespelen. De jackpot van de Eurojackpot start bij elke trekking bij minstens 10 miljoen euro. De grootte van de jackpot wordt bepaald door het aantal mensen dat meespelen. Aangezien er deelnemers van over heel Europa kunnen meedoen, kan dat dus hoog oplopen. De jackpot is gelimiteerd op 90 miljoen euro. Een lotje om mee te spelen kost €2.

Bij de Eurojackpot moeten deelnemers 5 getallen en 2 bonusgetallen uitkiezen. De winkans voor het winnen van de jackpot is 1 op 95 miljoen. Je kan wel al prijzen winnen als je een paar getallen goed hebt, de hoogte van die prijzen hangt af van hoeveel geld er ingelegd is.

De loterij waarbij de winkans het grootst is, is de Staatsloterij. Een lotje kost €15, daarmee maak je kans op de volledige jackpot. Je kan ook meespelen met 1/5e lot van €3, maar daarmee wordt het eventuele winstbedrag ook door vijf gedeeld. De jackpot staatsloterij is minimaal 7,5 miljoen euro. Maar daarnaast zijn er ook veel andere geldprijzen te winnen. Wat de staatsloterij een kans op winnen van maar liefst 1 op 1,8 geeft.