Zorg voor uw kat

Stress bij honden en katten is een veelvoorkomend probleem. Velen denken dat alleen mensen stress kunnen ervaren, maar dat is helaas niet waar. Ook katten en honden kunnen deze nare gevoelens ervaren. Anders dan wij piekeren de katten gelukkig niet. Stress komt bij hen voort uit zowel lang- als kortdurende directe ervaringen. En gestresste kat herken je gelijk aan het gedrag wat deze vertoont. Waarschijnlijk zal hij een stuk sneller adem gaan halen, zich passief gedragen, overmatig gaan likken of juist zichzelf verstoppen. Oorzaken lopen zeer uiteen. Iedere kat heeft andere oorzaken voor stress. De een raakt gestress van verandering van een leefomgeving, bijvoorbeeld door een verhuizing of een verbouwing, de ander van lawaai zoals vuurwerk en weer een ander raakt gestresst wanneer er een indringer in het territorium is.

 

Stress bij katten is onder te verdelen in twee soorten stress. Zo is er als eerste de acute stress. Deze vorm van stress is vaak heftig en duurt maar een korte periode. Daarnaast kunnen katten ook last hebben van chronische stress. Dit is stress die voor een langere periode doorgaat. Deze laatste vorm is voor de kat het meest gevaarlijk. Het lichaam is namelijk nooit ontspannen, maar bevindt zich voortdurend in een vluchtige toestand. Direct overleven heeft hierbij de hoogste prioriteit. Andere functies worden dan op een lager pitje gezet waardoor het immuunsysteem niet meer zo goed werkt als het hoort te werken. Je kat loopt dus veel meer kans om ziek te worden.

 

Er zijn verschillende middelen die je je kat kunt geven om deze te kalmeren. Helaas versuffen veel van deze middelen de dieren, wat natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling is. Daarom biedt Organimal homeopathische middelen om je kat weer rustig te krijgen. Je kunt je kat rustgevend middel geven wanneer je merkt dat deze gestresst is. Op deze manier maak je je kat op een natuurlijke manier weer rustig en krijgt hij niet allerlei chemicaliƫn binnen.